Landbruget trak staten i retten
Igen i 2011 var det striden om miljøspørgsmål og især omkring vandplanerne, der mere end noget andet satte tonen i erhvervet. Så hård blev konflikten, at Landbrug&Fødevarer stik imod det ellers så klare ønske om samarbejde og dialog valgte at trække staten i retten.
Påstanden var, at vandplanernes udformning gik videre end både EU-direktiver og det politisk besluttede og reelt var en ekspropriation af landmændenes rettigheder. At planerne så ydermere blev sendt afsted med kun otte dages høringsfrist var i den grad et brud med reglerne, at de senere endte med at blive underkendt før retssagerne overhovedet var startet.
Den juridiske proces var kulminationen på et år med frustration og vrede. Statsminister Lars Løkke Rasmussen oplevede det selv, da han på flere Venstre-møder i Jylland blev mødt af protesterende landmænd. ”Nej tak til Grøn Vækst”, stod der foran på traktorerne, nok ikke det bedste ordvalg, hvis omverdenens sympati skal vindes.
Bedre blev klimaet ikke af regeringsskiftet, der bragte en ikke synderlig populær socialdemokrat Mette Gjerskov på posten som Fødevareminister. Egentlig leverede hun en positiv tale til delegeretmødet, hvor hun blandt andet kunne fortælle, at ”mit første kørekort var et traktorkørekort” – men alle ordene til trods blev hun aldrig opfattet som en ven af landbruget. Ikke mindst hendes forslag om, at de forkætrede randzoner skulle gøres offentligt tilgængelige, tilgav erhvervet hende aldrig.
2011 var også året, hvor L&F måtte gennem endnu et skifte i toppen, da formand Michael Brockenhuus Schack blev ramt af sygdom. Viceformand Niels Jørgen Pedersen stillede op til kampvalg og vandt posten. Ny som viceformand blev sønderjyden Henrik Frandsen.
Trods de politiske trængsler gik det fremad økonomisk, om end langsomt. L&Fs økonomer opmålte den gennemsnitlige indkomst pr. heltidsbrug til godt 400.000 kr – ikke meget i betragtning af de lange arbejdsdage, men trods alt det bedste i fem år.