Koldfront fra øst, medvind på Christiansborg og intern splid
At dansk landbrug som eksporttungt erhverv er dybt afhængig af udviklingen verden over, blev atter bevist i 2014. Desværre på den værst tænkelige vis.
Den store kinesiske tørst efter danske mælkeprodukter, der i årene forinden drev priserne godt i vejret, stoppede pludseligt i foråret 2014 – og siden har priserne stort set kun peget nedad hos Arla. Kollegerne på svineslagterierne blev mindst lige så hårdt ramt, da konflikten i Ukraine, sammen med svinepest i enkelte EU-lande, betød et stop for al import af fødevarer fra hele EU. Så hård var konflikten, at man på TV kunne se russiske myndigheder brænde store lagre af dansk kød, der var smuttet udenom importforbuddet.
For svineproducenterne betød det endnu et år med underskud, mens kvægbruget trods alt kom i plus takket være de gode priser i årets første halvår. Men alle kunne se, at fremtiden tegnede sig dystert for begge sektorer, hvis der ikke kom hul igennem til Rusland og Kina. Og det tydede intet på.
Selv den før så lukrative minksektor fik et ringe år – men her havde man i de gode år lagt så meget på kistebunden, at et par år med små priser nærmest blev set som en nødvendig krigsomkostning, hvis andre, mindre effektive lande skulle konkurreres ud.
Skejbys økonomer noterede, at op imod 2.000 landbrug var økonomisk usunde og kun blev holdt flydende af den lave rente – og bankernes ulyst til at tage de nedskrivninger, der efterhånden havde hobet sig op.
Anderledes milde vinde kom fra det Christiansborg, man ellers gennem et par årtier havde vænnet sig til at se som en modspiller. Den røde regering blødte kraftig op på miljøtiltagene med en vækstpakke i foråret, og under Agromek i november gik Venstres Lars Løkke Rasmussen på talerstolen for at introducere en stor hjælpepakke, kaldet 16 punkts planen. Især løftet om et opgør med undergødskningen blev modtaget med begejstring.
I europæisk sammenhæng blev vedtaget endnu en reform af landbrugspolitikken med nye, bureaukratiske regler og en mindre reduktion i den direkte støtte. Samt en stadfæstelse af, at mælkekvoterne året efter skulle forsvinde helt – og også sukkerstøtten stod til afvikling.
Internt i landbrugets organisationer bød 2014 både på splittelser og personudskiftninger. Selv om landbruget de senere år havde opnået de mest markante politiske resultater i generationer, følte ikke så få landmænd sig dårligt repræsenteret og søgte mod Bæredygtigt Landbrugs skarptskårne synspunkter. En enkelt mødte endda op på delegeretmødet for fra talerstolen at annoncere sin udmeldelse af landboforeningen.
L&Fs markante direktør Søren Gade stoppede i efteråret. Det gav til gengæld gensyn med den selvsamme Karen Hækkerup, der året før som minister havde kaldt sig selv landbrugets repræsentant. Det kunne hun nu være fuldtonet som direktør for erhvervets organisation.