Ministre i Herning, masser af mælk og ingen penge
At det ikke længere er en generel folkesport at skyde på landbruget, blev om noget bevist på årets delegeretmøde i november. For første gang nogensinde valgte den siddende statsminister at gå på talerstolen, endda fulgt af tre af hans ministre. Bedre kunne det næsten ikke være
Forinden havde den nyvalgte Venstre-regering lagt de første spor til den konkrete udmøntning af den landbrugspakke, de fire borgerlige partier som opposition var enedes om året før. Hen over vinteren skulle planen, der blandt andet indebar mere gødning til markerne allerede i 2016, omformes til lov. At det skulle vise sig at blive en smertelig proces, hvor landbruget igen imod sin vilje blev en del af spillet på Christiansborg, vidste man ikke dengang.
De politiske medvinde kunne ikke dække over, at 2015 på alle måder blev et rigtig skidt år. Fra 1. april var mælkekvoterne blevet ophævet, i princippet til glæde for ikke mindst de danske mælkeproducenter, der er større og har højere ydelser end stort set alle andre i Europa. Men glæden varede kort. I takt med at mælkemængden steg, faldt priserne. Da året var forbi, kunne den gennemsnitlige mælkeproducent konstatere, at køerne havde leveret mere mælk end nogensinde – og at ejeren var fattigere ved årets slutning end dets begyndelse.
I svinesektoren havde flere års krise og strenge miljøregler længe sat byggeriet af slagtesvinestalde i stå. Aldrig er der blevet født flere smågrise i Danmark, og aldrig har soholderne været mere effektive. Men det kommer ikke slagterierne i Danmark til gode. 12 mio. smågrise, næsten 40 procent af samtlige, blev i årets løb sendt på lastbiler sydpå for at blive til især polsk og tysk kød og flæsk.
Der var dog lyspunkter i mørket. Økologer i alle brancher, der blot for få år siden blev ramt af forbrugernes spareiver, oplevede gyldne tider, minkfolket kom ud af den værste krise og en række nicher som melkartofler og frø leverede igen solide afregninger til landmændene. Ganske fortjent blev Kartoffelmelcentralen KMC kåret som årets vækstvirksomhed i branchen.
I andelssektoren sluttede året dramatisk. En planlagt fusion mellem Danish Crown og Tican røg i vasken efter måneders forhandling, og i stedet solgte de nordvestjyske svineproducenter deres slagteri til ærkerivalen, tyske Tönnies. Tyskerne ejer i forvejen SB Pork i det sønderjyske og byder dermed Danish Crowns nye chef, den tidligere Arla-direktør Jais Valeur, på skarp konkurrence på hjemmebanen.