1970 - 1979

Forspildte muligheder

Årtiet i samarbejde med:
Læs mere
1971
Dette år præsenteres af:

Godt vejr, stor høst, skidt økonomi

Naturen var med landmændene i 1971. De sjællandske landmænds formand, Arne Pilegaard Larsen, svang sig på delegeretmøde i november op til at prise, at ”vejrguderne havde rottet sig sammen til at spille med landmændene”. Ydermere fik bønderne i dette år adgang til stærkt forbedrede vejrforudsigelser fra Flyvevåbnet Karup.

Høstudbytterne var fine og nåede op på linje med det hidtidige rekordår, 1968.

Desværre gik landmændenes økonomiske udbytte den stik modsatte vej. De jyske landboforeningers regnskabsudvalg registrerede den laveste forretningsprocent i udvalgets 45-årige historie (minus 1,1 pct.)

Hovedårsagen var stærkt stigende omkostninger. Til alles skuffelser havde VKR-regeringen ikke fået styr på inflationen, og de tre partier tabte regeringsmagten ved valget i september. Da landbrugsminister Henry Christensen (V) talte på det jyske delegeretmøde 1. oktober var det derfor som afgående. Forinden havde han lagt navn til endnu en revision af landbrugsloven, som blandt andet hævede sammenlægningsgrænsen til 100 ha. 

Landbrugets organisationer var tilfredse med Henry Christensen. Langt mere skeptiske var de, da Jens Otto Krag i sin nye regering opfandt et nyt ministerium: Forureningsministeriet. Man forudså, det ville blive sværere at få indflydelse på løsning af miljøproblemerne, når de blev taget fra landbrugsministeriet.

Foruden det gode vejr gav 1971 landmændene medgang på et afgørende vigtigt område. Optagelsesforhandlingerne med EF-kommissionen blev afsluttet med positivt resultat. Regeringen kunne gå videre med at søge den danske befolknings tilslutning til fællesskabet. Debatten for og imod steg i intensitet, og landbrugets ledere måtte kalde på mediernes ansvarlighed, når ”uhyrligheder”, som Folketingets degradering til et sogneråd føg igennem luften.

1970’erne var årtiet hvor CLAAS introducerede nogle af vores mest succesfulde produktserier, og nogle af de produktnavne, der også stadig produceres den dag i dag. I 1973 blev en af de helt store landbrugsikoner født; CLAAS JAGUAR, en af de absolut mest succesrige finsnittere på markedet.

Produktserier med lang levetid

Mens den kolde krig var på sit højeste og diskobølgen fejede over verden, sad nogle ingeniører hos CLAAS og tegnede nogle af de maskiner, der senere skulle blive landbrugsikoner.

1970’erne var årtiet hvor CLAAS introducerede nogle af vores mest succesfulde produktserier, og nogle af produktnavnene kendes og produceres stadig den dag i dag.

Et landbrugsikon…

DOMINATOR har siden 1970 været synonym med mejetærsker. Med DOMINATOR nåede kapaciteten på mejetærskerne nye højder, og grunddesignet har vist sig at være så langtidsholdbart, at der helt frem til i dag er produceret mejetærskere med navnet DOMINATOR.

Et legendarisk navn…

I 1973 lancerede CLAAS et produkt med et velklingende navn, som senere skulle vise sig at blive den – målt på markedsandel på verdensplan – absolut mest succesrige landbrugsmaskine: CLAAS JAGUAR finsnitter. I dag er hver anden finsnitter, der sælges på verdensplan en CLAAS JAGUAR. Udviklingen fra de første JAGUAR 60 SF til JAGUAR 980 i dag har været enorm set på størrelse og design, men grundprincippet er det samme – fra JAGUAR 60 SF med 120 hk og 2-rækkes majsbord til JAGUAR 980 med 884 hk (MAN V12) og 12-rækkes majsbord.

Og maskiner, som kører rundt og rundt…

ROLLANT rundballepressere er en af de andre produktserie, som CLAAS lancerede i løbet af 70’erne, og som stadig, om end i moderne versioner, produceres endnu. CLAAS var de første til at lancere net binding på rundballer, hvilket er standard i dag for alle fabrikater. I 1986 fremviste CLAAS ROLLANT RAPID 56, som var verdens første non-stop rundballepresser, hvor ballen startes i et forkammer, mens den forgående balle få bundet net på og forlader selve ballekammeret.

ROLLANT rundballepresser serien er efterfølgende blevet videreudviklet, bl.a. med tilføjelsen af en integreret plastfolie-wrapper, til den ROLLANT 455 UNIWRAP, som er en de professionelle landmænd og maskinstationers foretrukkende løsninger til ensilering af græs.

 

Vil du vide mere om CLAAS produkter eller historie, så besøg vores hjemmeside www.claas.dk eller www.claas-group.com/the-group/history/product-history

#taklandmand

Læsernes egne billeder fra Instagram

Del dine egne minder

Tag dit Instagram #taklandmand eller indsend det her

indsend billede