1970 - 1979

Forspildte muligheder

Årtiet i samarbejde med:
Læs mere
1972
Dette år præsenteres af:

Ud af venteværelset – til hvad?

1972 var et skelsættende år. Tronskiftet efter Kong Frederik den niendes død i januar var en symbolsk ouverture.

Klimaforholdene i vækstperioden var som en afspejling af et år i godt og ondt. Sjældent er der set så store udsving fra egn til egn. Fra midt-maj til midt-juni fik hele landet usædvanligt megen regn, og det sjællandske delegeretmødeberetning beklager ”det næsten trøstesløse syn, der møder en på markvandringerne”. Udbytterne blev tilsvarende vidt forskellige, fra katastrofale til rekordagtige. Det samlede resultat blev som ofte før: Ikke så galt endda.

Og økonomien havde det fornuftigt i kraft af den gode høst året før og positiv prisudvikling på flere områder. For første gang på 11 år viste julitællingen voksende kvægbestand. Ungskuet i Herning var i anledning af Foreningen af jyske Landboforeningers 100 års jubilæum udvidet til landskue, som gennemførtes med stor succes.

Folkeafstemningen om EF-medlemskabet 2. oktober endte med en klar afgørelse: Næsten to tredjedele for. Statsminister Jens Otto Krags afgang var en bombe, som skabte stor usikkerhed. Den 5. oktober tiltrådte regeringen Anker Jørgensen. 6. oktober fandt det jyske delegeretmøde sted i Århus.

Stemningen her var præget af lettelse og lykønskninger til Anders Andersen for det resultat, han havde kæmpet så hårdt for. Han måtte dog som så ofte før tordne imod det løbske løn- og omkostningsniveau i Danmark, såvel som imod Folketingets skærpelse af kapitalvindingsskatten, som var en særskat på landbrug.

Godt en måned senere, 16.november, holdtes det sjællandske delegeretmøde. I mellemtiden var stemningen skiftet dramatisk. Den socialdemokratiske regering havde besluttet at fratage landbrugets organisationer en betydelig del af den indflydelse, man traditionelt havde på den praktiske udførelse af landbrugspolitikken. Og – meget værre – socialdemokraterne ville konfiskere EF-gevinsterne, før landmændene overhovedet havde mærket dem.

Formanden, Arne Pilegaard Larsen, karakterisede denne politik med en vrede og bitterhed, som ellers lå den optimistiske mand fjernt. Han understregede, at ”man vil næppe vove at byde nogen anden befolkningsgruppe nye skattemæssige særbyrder og fratagelse af almindelig erhvervsstøtte, inden der er skabt blot nogenlunde sikkerhed for, et en i forvejen lav gennemsnitsindtægt kan forbedres. Det føles unægtelig som et ufortjent og brutalt spark”.

1970’erne var årtiet hvor CLAAS introducerede nogle af vores mest succesfulde produktserier, og nogle af de produktnavne, der også stadig produceres den dag i dag. I 1973 blev en af de helt store landbrugsikoner født; CLAAS JAGUAR, en af de absolut mest succesrige finsnittere på markedet.

Produktserier med lang levetid

Mens den kolde krig var på sit højeste og diskobølgen fejede over verden, sad nogle ingeniører hos CLAAS og tegnede nogle af de maskiner, der senere skulle blive landbrugsikoner.

1970’erne var årtiet hvor CLAAS introducerede nogle af vores mest succesfulde produktserier, og nogle af produktnavnene kendes og produceres stadig den dag i dag.

Et landbrugsikon…

DOMINATOR har siden 1970 været synonym med mejetærsker. Med DOMINATOR nåede kapaciteten på mejetærskerne nye højder, og grunddesignet har vist sig at være så langtidsholdbart, at der helt frem til i dag er produceret mejetærskere med navnet DOMINATOR.

Et legendarisk navn…

I 1973 lancerede CLAAS et produkt med et velklingende navn, som senere skulle vise sig at blive den – målt på markedsandel på verdensplan – absolut mest succesrige landbrugsmaskine: CLAAS JAGUAR finsnitter. I dag er hver anden finsnitter, der sælges på verdensplan en CLAAS JAGUAR. Udviklingen fra de første JAGUAR 60 SF til JAGUAR 980 i dag har været enorm set på størrelse og design, men grundprincippet er det samme – fra JAGUAR 60 SF med 120 hk og 2-rækkes majsbord til JAGUAR 980 med 884 hk (MAN V12) og 12-rækkes majsbord.

Og maskiner, som kører rundt og rundt…

ROLLANT rundballepressere er en af de andre produktserie, som CLAAS lancerede i løbet af 70’erne, og som stadig, om end i moderne versioner, produceres endnu. CLAAS var de første til at lancere net binding på rundballer, hvilket er standard i dag for alle fabrikater. I 1986 fremviste CLAAS ROLLANT RAPID 56, som var verdens første non-stop rundballepresser, hvor ballen startes i et forkammer, mens den forgående balle få bundet net på og forlader selve ballekammeret.

ROLLANT rundballepresser serien er efterfølgende blevet videreudviklet, bl.a. med tilføjelsen af en integreret plastfolie-wrapper, til den ROLLANT 455 UNIWRAP, som er en de professionelle landmænd og maskinstationers foretrukkende løsninger til ensilering af græs.

 

Vil du vide mere om CLAAS produkter eller historie, så besøg vores hjemmeside www.claas.dk eller www.claas-group.com/the-group/history/product-history

#taklandmand

Læsernes egne billeder fra Instagram

Del dine egne minder

Tag dit Instagram #taklandmand eller indsend det her

indsend billede