1970 - 1979

Forspildte muligheder

Årtiet i samarbejde med:
Læs mere
1970
Dette år præsenteres af:

Ved folkevandringens klimaks

Da nytårsklokkerne ringede 70’erne ind, var det for et landbrug, der i forhold til 10 år før var afgørende og uigenkaldeligt forvandlet. I 60’erne forsvandt hvert år 6.000 selvstændige landbrugsbedrifter og med hver af dem en landmandsfamilie.

Endnu hårdere gik det ud over ansatte medhjælpere. De 34.000, der var tilbage i 1970, synede ikke af meget i forhold til de 128.000 i 1960.  Landbrugets befolkningsandel blev næsten halveret, fra 17 til ni procent. Det var det, forfatteren Knud Sørensen beskrev som en af danmarkshistoriens største folkevandringer, fra land til by.

For resten af befolkningen foregik dette drama i relativ ubemærkethed. ”De glade 60’ere” var alle tiders største spring fremad i velfærd og levestandard. Landbrugets ledere påpegede igen og igen, at den løbske samfundsøkonomi undergravede eksporterhvervene, og at ”afgrunden” rykkede betænkeligt nær.

Økonomernes kritik af hjemmemarkedsordningerne førte til nedsættelse af Krogstrupudvalget. Udvalgets konklusioner blåstemplede dog ”ventetalspolitikken”, som havde til formål at opretholde et konkurrencedygtigt landbrug frem til den forventede EF-tilslutning. Landbrugets ledere konstaterede bittert, at landmandsfamilierne i 1960’erne havde betalt høj pris for at stå uden for EF. Og de så ydermere i øjnene, at landmændene i de nye storkommuner over alt ville blive ”et mindretal, som ingen muligheder ville have for at hindre en urimelig beskatning af landbrugets grundværdier”.

Vejret var generelt ikke med bønderne i 1970. En lang is- og snevinter gik over i et sent og koldt forår. Efter den sene såning satte en tørke ind i midt-maj til Sankt Hans. En kølig og regnfuld juli gav kraftig gengroning i vårsæden, som derfor blev høstet sent i dårligt septembervejr.

Men september gav også løfter for fremtiden. 22. september indledte den danske regering optagelsesforhandlinger med EF. Og landbruget selv var i fuld gang med at ruste sig fagligt og kommercielt – ud fra det politiske ståsted om ”den effektive landmand”. Landmandsuddannelsen blev udvidet med tre måneders grundskole. Landbrugets organisationer gik sammen om en omfattende reorganisering af det faglige arbejde på landsplan. Og Mejeriselskabet Danmark kom i gang efter flere års tilløb.

1970’erne var årtiet hvor CLAAS introducerede nogle af vores mest succesfulde produktserier, og nogle af de produktnavne, der også stadig produceres den dag i dag. I 1973 blev en af de helt store landbrugsikoner født; CLAAS JAGUAR, en af de absolut mest succesrige finsnittere på markedet.

Produktserier med lang levetid

Mens den kolde krig var på sit højeste og diskobølgen fejede over verden, sad nogle ingeniører hos CLAAS og tegnede nogle af de maskiner, der senere skulle blive landbrugsikoner.

1970’erne var årtiet hvor CLAAS introducerede nogle af vores mest succesfulde produktserier, og nogle af produktnavnene kendes og produceres stadig den dag i dag.

Et landbrugsikon…

DOMINATOR har siden 1970 været synonym med mejetærsker. Med DOMINATOR nåede kapaciteten på mejetærskerne nye højder, og grunddesignet har vist sig at være så langtidsholdbart, at der helt frem til i dag er produceret mejetærskere med navnet DOMINATOR.

Et legendarisk navn…

I 1973 lancerede CLAAS et produkt med et velklingende navn, som senere skulle vise sig at blive den – målt på markedsandel på verdensplan – absolut mest succesrige landbrugsmaskine: CLAAS JAGUAR finsnitter. I dag er hver anden finsnitter, der sælges på verdensplan en CLAAS JAGUAR. Udviklingen fra de første JAGUAR 60 SF til JAGUAR 980 i dag har været enorm set på størrelse og design, men grundprincippet er det samme – fra JAGUAR 60 SF med 120 hk og 2-rækkes majsbord til JAGUAR 980 med 884 hk (MAN V12) og 12-rækkes majsbord.

Og maskiner, som kører rundt og rundt…

ROLLANT rundballepressere er en af de andre produktserie, som CLAAS lancerede i løbet af 70’erne, og som stadig, om end i moderne versioner, produceres endnu. CLAAS var de første til at lancere net binding på rundballer, hvilket er standard i dag for alle fabrikater. I 1986 fremviste CLAAS ROLLANT RAPID 56, som var verdens første non-stop rundballepresser, hvor ballen startes i et forkammer, mens den forgående balle få bundet net på og forlader selve ballekammeret.

ROLLANT rundballepresser serien er efterfølgende blevet videreudviklet, bl.a. med tilføjelsen af en integreret plastfolie-wrapper, til den ROLLANT 455 UNIWRAP, som er en de professionelle landmænd og maskinstationers foretrukkende løsninger til ensilering af græs.

 

Vil du vide mere om CLAAS produkter eller historie, så besøg vores hjemmeside www.claas.dk eller www.claas-group.com/the-group/history/product-history

#taklandmand

Læsernes egne billeder fra Instagram

Del dine egne minder

Tag dit Instagram #taklandmand eller indsend det her

indsend billede