Spirende optimisme i et usædvanligt år
1969 vil blive husket i mands minde som ”et ganske usædvanligt år for landbrugets plantedyrkning, idet vi har oplevet så ekstreme vejrforhold og så store overraskelser og variationer i udbytterne, som sjældent set før”, sådan lød det i beretningen fra dengang.
Foråret kom sent, vejret i såtiden var ustadigt og koldt og ved udgangen af maj stod afgrøderne meget uens. Fra begyndelsen af juni satte varmt og tørt vejr ind, og det varede til og med oktober. Kornhøsten kom tidligere end ventet og overraskede alle med at blive stor og af fin kvalitet, næsten på højde med rekordhøsten året før. Til gengæld blev det et skidt år for grovfoderafgrøderne, og det samlede resultat på 135 mio. a.e. var det laveste siden tørkeåret 1959.
Den gode 68-høst og en positiv udvikling i eksportpriserne fik endelig vendt den økonomiske nedtur. Udsigterne til genoptagelse af forhandlingerne med EF lysnede, da den snart 80-årige general de Gaulle endelig blev nødsaget til at slippe tøjlerne i Frankrig.
Ingen af de store problemer var dog løst. VKR-regeringen havde ikke fået styr på dansk økonomi. Regeringen havde også noget uvenligt spist landbruget af med en karrig kompensation ved forårsforhandlingerne, men til gengæld havde den nedsat et hurtigt arbejdende udvalg (Krogstrup-udvalget) til at vurdere landbrugspolitikken i et længere perspektiv. Landboforeningerne og Landbrugsraadet havde en klar holdning til den nødvendige politik. Den skulle sikre et prisniveau, der muliggjorde en rimelig indtjening for de effektive bedrifter. ”Den effektive landmand” blev et begreb, som mange kunne se meningen med, men som næppe havde en god klang hos mange nødlidende landmænd på mindre bedrifter.
Fællesskuet havde en vellykket debut på Roskilde, hvor det stadig har hjemme i 2016. Formanden, Arne Pilegaard Larsen, rejste på delegeretmøde i november efter svensk inspiration på spørgsmålet, om ikke tiden var inde til en sammenslutning af de mange landbrugsorganisationer i Danmark.
I 1969 offentliggjordes resultaterne af ”stuehusundersøgelsen””. Den viste bl.a., at på de danske landbrug var der hhv.76 og 65 procent, der havde køleskab og hjemmefryser. Ved den sidste undersøgelse (1954) var kun syv procent af stuehusene udstyret med disse moderne hjælpemidler.