1970 - 1979

Forspildte muligheder

Årtiet i samarbejde med:
Læs mere
1973
Dette år præsenteres af:

I EF – Konflikt og kriser

Som sin forgænger er 1973 et år, der vil blive husket længe. Det var uroligt og begivenhedsrigt, ude og hjemme, og landbruget blev stærkt påvirket heraf.

I marts genindførte Folketinget (S og SF) den forhadte amtsgrundskyld trods voldsomme protester fra erhvervet. Midt i forårsarbejdet udbrød storkonflikt på arbejdsmarkedet. Stop for slagterier, for udkørsel af foder og gødning m.v. hidsede forståeligt nok landmændene op, og de svarede igen med at blokere veje, bl.a. Lillebæltsbroen. Organisationslederne, herunder den nytiltrådte formand for husmandforeningerne, Chr. Sørensen, kom på døgnlangt overarbejde over for politikere og fagforeningsbosser.

Tilslutningen til fællesskabet levede op til forventningerne. Både landbrugets eksport og indtjening gik markant frem. I lyset af de foregående års mundhuggerier er det forståeligt, at Anders Andersen på det jyske delegeretmøde sagde: ”Jeg vil gerne, så stilfærdigt som muligt, konstatere, at det var os, der gennem 60’erne argumenterede og arbejdede for dansk medlemskab af EF, der havde ret. Det var vore tal, der var de rigtige.”

Organisationerne var igen på talefod med regeringen. Landbrugsminister Ib Frederiksen, selv landmand fra Mariager, gjorde sit bedste for, at gyde olie på de bølger, hans parti havde rejst, og han opnåede den tilfredsstillelse på delegeretmøderne at blive rost for konstruktivt arbejde.

1973 gav tidligt forår og godt såvejr. En hedebølge fra 20. juni til 10. juli medførte, at udbytterne for året som helhed ikke blev prangende. En tør august satte fornyet fokus på halmafbrændinger, som organisationerne igen måtte ud at forsvare som en ”på alle måder hensigtsmæssig måde at bortskaffe overskudshalm på”.

Manglen på medhjælpere stimulerede diskussioner om bundethed og sikring under sygdom, og husbondafløsning vandt frem. På maskinsiden var landbruget godt med. Landøkonomisk Oversigt konstaterede at ”medregnes maskinstationer fandtes der i 1973 en traktor for hver 17 ha landbrugsjord og en mejetærsker for hver 39 ha korn”.

Chokvalget til folketinget 4. december, som mange havde håbet skulle føre til en bred og stabil regering, gav det stik modsatte. Mogens Glistrup og Erhard Jakobsen satte ”gammelpartierne” skakmat. 19. december tiltrådte Poul Hartlings smalle venstreregering. Anders Andersen blev finansminister og forlod for altid sine poster i landbruget.

1970’erne var årtiet hvor CLAAS introducerede nogle af vores mest succesfulde produktserier, og nogle af de produktnavne, der også stadig produceres den dag i dag. I 1973 blev en af de helt store landbrugsikoner født; CLAAS JAGUAR, en af de absolut mest succesrige finsnittere på markedet.

Produktserier med lang levetid

Mens den kolde krig var på sit højeste og diskobølgen fejede over verden, sad nogle ingeniører hos CLAAS og tegnede nogle af de maskiner, der senere skulle blive landbrugsikoner.

1970’erne var årtiet hvor CLAAS introducerede nogle af vores mest succesfulde produktserier, og nogle af produktnavnene kendes og produceres stadig den dag i dag.

Et landbrugsikon…

DOMINATOR har siden 1970 været synonym med mejetærsker. Med DOMINATOR nåede kapaciteten på mejetærskerne nye højder, og grunddesignet har vist sig at være så langtidsholdbart, at der helt frem til i dag er produceret mejetærskere med navnet DOMINATOR.

Et legendarisk navn…

I 1973 lancerede CLAAS et produkt med et velklingende navn, som senere skulle vise sig at blive den – målt på markedsandel på verdensplan – absolut mest succesrige landbrugsmaskine: CLAAS JAGUAR finsnitter. I dag er hver anden finsnitter, der sælges på verdensplan en CLAAS JAGUAR. Udviklingen fra de første JAGUAR 60 SF til JAGUAR 980 i dag har været enorm set på størrelse og design, men grundprincippet er det samme – fra JAGUAR 60 SF med 120 hk og 2-rækkes majsbord til JAGUAR 980 med 884 hk (MAN V12) og 12-rækkes majsbord.

Og maskiner, som kører rundt og rundt…

ROLLANT rundballepressere er en af de andre produktserie, som CLAAS lancerede i løbet af 70’erne, og som stadig, om end i moderne versioner, produceres endnu. CLAAS var de første til at lancere net binding på rundballer, hvilket er standard i dag for alle fabrikater. I 1986 fremviste CLAAS ROLLANT RAPID 56, som var verdens første non-stop rundballepresser, hvor ballen startes i et forkammer, mens den forgående balle få bundet net på og forlader selve ballekammeret.

ROLLANT rundballepresser serien er efterfølgende blevet videreudviklet, bl.a. med tilføjelsen af en integreret plastfolie-wrapper, til den ROLLANT 455 UNIWRAP, som er en de professionelle landmænd og maskinstationers foretrukkende løsninger til ensilering af græs.

 

Vil du vide mere om CLAAS produkter eller historie, så besøg vores hjemmeside www.claas.dk eller www.claas-group.com/the-group/history/product-history

#taklandmand

Læsernes egne billeder fra Instagram

Del dine egne minder

Tag dit Instagram #taklandmand eller indsend det her

indsend billede