1970 - 1979

Forspildte muligheder

Årtiet i samarbejde med:
Læs mere
1974
Dette år præsenteres af:

Tunge aks på tynde strå

1974 er et af de år, erfarne landmænd kan tale længe om. Det startede godt med mild vinter og tidlig forårssåning. April, maj og juni var meget regnfattige og solrige. Jylland var mange steder ramt af hård frost og sandflugt i april. Omkring 1. juli slog vejret endelig om, så kornets modning trak ud.

På det tidspunkt vurderede planteavlskonsulenterne, at der næppe var udsigt til en blot normal kornhøst. Men ”at tærske med øjnene” har altid været risikabelt. Da mejetærskerne begyndte at køre i de tynde marker, blev tanken ”chokerende hurtigt” fuld. Kornhøsten blev ny rekord, i snit for alle korarterne 42 hkg pr. ha, to kgh over den hidtidige rekord. Hveden gav i snit 53,5 hkg. Til gengæld blev der en meget lille høst af halm.

Som året før så landmændenes økonomiske resultater fornuftige ud. Verdensmarkedspriserne var under pres, så det lunede at være under EF’s vinger. Men det var let at få øje på de mørke skyer. På delegeretmøderne lød det fra formændene: ”Kapitalvindingsskatten rider landbruget som en mare og har på det nærmeste sat generationsskiftet i stå”. Værst var som sædvanlig den danske samfundsøkonomi: ”Dansk økonomi driver omkring som en robåd på oceanet. Siden 1960 har vort forbrug pr. år oversteget vores produktion med to procent. Det kan ikke fortsætte”.

Landmændene var klar over det. De tiltrængte nyinvesteringer lod vente på sig. Men de landmænd, der tog fat, måtte konstatere, at den effektive rente på realkreditlån i 1974 passerede 15 pct. To år før var den ca. 10,5 pct.

I opbygningen af det fælles faglige arbejde på landsplan passerede landbo- og husmandsforeningerne en milepæl. På alle fagområder, undtagen økonomi og husholdning, var fælles landsudvalg på plads, og alle medarbejdere kunne samles i det nybyggede faglige landscenter i Viby ved Århus: Vidensbank og udviklingscenter for fremtidens faglige udfordringer.

1970’erne var årtiet hvor CLAAS introducerede nogle af vores mest succesfulde produktserier, og nogle af de produktnavne, der også stadig produceres den dag i dag. I 1973 blev en af de helt store landbrugsikoner født; CLAAS JAGUAR, en af de absolut mest succesrige finsnittere på markedet.

Produktserier med lang levetid

Mens den kolde krig var på sit højeste og diskobølgen fejede over verden, sad nogle ingeniører hos CLAAS og tegnede nogle af de maskiner, der senere skulle blive landbrugsikoner.

1970’erne var årtiet hvor CLAAS introducerede nogle af vores mest succesfulde produktserier, og nogle af produktnavnene kendes og produceres stadig den dag i dag.

Et landbrugsikon…

DOMINATOR har siden 1970 været synonym med mejetærsker. Med DOMINATOR nåede kapaciteten på mejetærskerne nye højder, og grunddesignet har vist sig at være så langtidsholdbart, at der helt frem til i dag er produceret mejetærskere med navnet DOMINATOR.

Et legendarisk navn…

I 1973 lancerede CLAAS et produkt med et velklingende navn, som senere skulle vise sig at blive den – målt på markedsandel på verdensplan – absolut mest succesrige landbrugsmaskine: CLAAS JAGUAR finsnitter. I dag er hver anden finsnitter, der sælges på verdensplan en CLAAS JAGUAR. Udviklingen fra de første JAGUAR 60 SF til JAGUAR 980 i dag har været enorm set på størrelse og design, men grundprincippet er det samme – fra JAGUAR 60 SF med 120 hk og 2-rækkes majsbord til JAGUAR 980 med 884 hk (MAN V12) og 12-rækkes majsbord.

Og maskiner, som kører rundt og rundt…

ROLLANT rundballepressere er en af de andre produktserie, som CLAAS lancerede i løbet af 70’erne, og som stadig, om end i moderne versioner, produceres endnu. CLAAS var de første til at lancere net binding på rundballer, hvilket er standard i dag for alle fabrikater. I 1986 fremviste CLAAS ROLLANT RAPID 56, som var verdens første non-stop rundballepresser, hvor ballen startes i et forkammer, mens den forgående balle få bundet net på og forlader selve ballekammeret.

ROLLANT rundballepresser serien er efterfølgende blevet videreudviklet, bl.a. med tilføjelsen af en integreret plastfolie-wrapper, til den ROLLANT 455 UNIWRAP, som er en de professionelle landmænd og maskinstationers foretrukkende løsninger til ensilering af græs.

 

Vil du vide mere om CLAAS produkter eller historie, så besøg vores hjemmeside www.claas.dk eller www.claas-group.com/the-group/history/product-history

#taklandmand

Læsernes egne billeder fra Instagram

Del dine egne minder

Tag dit Instagram #taklandmand eller indsend det her

indsend billede