1990 - 1999

Globaliseringen omkring årtusindskiftet

Årtiet i samarbejde med:
Læs mere
1992
Dette år præsenteres af:

Godt begyndt – men så slog tørken til

1992 var et begivenhedsrigt år med klare farver både i lyst og mørkt. De fleste danskere husker fodboldlandsholdets europamesterskab. Landmænd husker det først og fremmest for den slemme tørke, der blev betegnet som århundredets værste.

Meteorologerne angiver tørken meget præcist fra 13. maj til 10. juli. Det var varmt og solrigt. Juni var rekord med en mm regn og 351 soltimer! De fleste landmænd led store høsttab, for mange var det en katastrofehøst. Kun hvede på gode jorder stod distancen uden vanding. Totalt set var 92-høsten en bundskraber med 130 mio. a.e.

Tørken var en smertelig understregning af det ganske uholdbare økonomiske fundament, tusinder af landmænd arbejdede på. Organisationerne beregnede høsttabet til fem mia. kr. og måtte (igen) sætte alle kræfter ind på at få politiske aftaler om finansiel hjælp til de hårdest ramte. Det var træls i et år, hvor økonomien ellers var på vej op efter de forudgående gode høstår og 91/92 endda stigende salgspriser.

I maj vedtog EF overraskende Macsharrys landbrugsreform, godt nok modereret efter pres fra bl.a. Danmark, men baseret på de grundprincipper, som bl.a. landboforeningerne var stærke modstandere af. Den tvungne braklægning var, især følelsesmæssigt, den største omvæltning, men også betydelige prisfald på planteavlens og kvægholdets produkter, der blev vurderet til at være kostbare, selv om de blev kompenseret af kontante areal- og dyrepræmier. Nedslående for mange var også, at nej-sigerne vandt folkeafstemningen 2. juni om Maastricht-traktaten – den, der gjorde EF til EU.

De hidsige miljødiskussioner fik en foreløbig afrunding, da Folketinget i løbet af året tog aktion på redegørelsen fra december 1991 om bæredygtigt landbrug. Det betød nye skridt i retning af den allerede forhadte regelstyrring, og landbrugsorganisationerne understregede, at MF’erne negligerede landbrugsfaglig viden i deres krav til, hvor hurtigt miljøforbedringerne skulle opfyldes. Kjeldsen fastslog, at ”vi hverken kan eller vil tage medansvar for, at kravene kan opfyldes inden for de fastsatte tidsrammer”. Det hidsede yderligere landmændene op, at Folketinget uden mindste erstatning bestemte, der skulle være to meter dyrkningsfrie bræmmer langs 30.000 km vandløb.

Med debatoplægget ”Ny landmandstrategi – mål og midler” varmede De Danske Landboforeninger op til sit 100 års jubilæum i 1993. Oplægget blev i vinteren 92/93 debatteret af tusinder af landmænd i de lokale foreninger.

1990’erne var et skelsættende årti for CLAAS. Første skridt var introduktionen af mejetærskeren CLAAS MEGA i 1993. CLAAS MEGA byggede videre på den velkendte DOMINATOR, men på et punkt var den helt anderledes. APS systemet var dét der gjorde maskinen særligt speciel, og netop APS systemet blev senere hjertet i topmodellen LEXION, som vi også kender i dag.

Historiens vingesus

1990’erne var på alle måde et skelsættende årti. Berlinmurens fald i november 1989 og genforeningen af Tyskland, ændrede det Europa man havde kendt i mere end 50 år.

Samtidigt med de historiske begivenheder i Berlin og hele den gamle østblok, arbejdede man hos CLAAS på at revolutionere den klassiske mejetærsker. Første skridt var introduktionen af CLAAS MEGA i 1993. CLAAS MEGA byggede videre på den velkendte DOMINATOR, men på et punkt var den helt anderledes.

Fra MEGA til LEXION…

CLAAS MEGA var den første mejetærsker i verden med APS system (Accelerated Pre-Separation), hvor en accelerator tromle foran tærskecylinderen fordeler materialet samtidig med at hastigheden på materialet øges og tærskningen påbegyndes. Resultatet er et større tærskeareal og op til 20 % større udskillelse under tærskecylinderen, samlet gav det en kapacitetsforøgelse på 30 %.

APS systemet blev senere hjertet i den helt nye CLAAS LEXION. På topmodellen LEXION 480 – som blev lanceret til høsten 1996 – blev APS systemet kombineret med to på langs liggende rotorer, som udskilte kernerne fra halmen i stedet for rystere, og verdens første hybrid-mejetærsker var født.

En legende…

LEXION 480 blev utrolig populær – en højkapacitetsmejetærsker udviklet til europæiske høstforhold, som kunne tage kampen op med de amerikanske rotormaskiner, som havde visse svagheder under især nordeuropæiske forhold med meget halm.

De øvrige modeller i LEXION 400 serien var traditionelle rystermaskiner med enten fem eller seks rystere, dog også med APS system, som sikrede en høj kapacitet.

I år 2000 blev MEGA afløst af MEDION, som senere blev til TUCANO, som vi kender i dag. Men i Danmark har det siden 90’erne været LEXION, der har domineret ikke kun salget af CLAAS mejetærskere, men også totalmarkedet med markedsandele på 35 – 40 % hvert år.

Der bare bliver bedre og bedre…

LEXION er siden blevet fornyet med først 500 serien i 2003, LEXION 600 i 2005 som igen satte nye standarder for mejetærskerkapacitet. Senest har CLAAS introduceret LEXION 600 serien (rystermaskiner) og LEXION 700 serien (hybridmaskiner), med topmodellen LEXION 780, som regnes for at være verdens største mejetærsker.

Gennem årene har CLAAS udviklet nye innovationer til LEXION mejetærskerne, som har været med til at holde en absolut førende position på markedet. Blandt andet var CLAAS først med TERRA TRAC bælteundervogn, TELEMATICS fjernovervågning, snitterenhed med radialspreder og CEMOS AUTOMATIC – en system hvor maskinen automatisk finder og justerer de mest optimale indstillinger, så størst mulig kapacitet opnås.

 

Vil du vide mere om CLAAS produkter eller historie, så besøg vores hjemmeside www.claas.dk eller www.claas-group.com/the-group/history/product-history

#taklandmand

Læsernes egne billeder fra Instagram

Del dine egne minder

Tag dit Instagram #taklandmand eller indsend det her

indsend billede