1990 - 1999

Globaliseringen omkring årtusindskiftet

Årtiet i samarbejde med:
Læs mere
1997
Dette år præsenteres af:

Hovsa-, panik- og regelvælde

I 1997 var der al mulig god grund til at prise, at klima og vækst blev styret af højere magter end dem på Christiansborg. Vækstforholdene var nemlig ganske landmandsvenlige. Tidligt forår, kølig maj og gode nedbørsforhold satte store afgrøder på markerne. Juli og august blev varme, august blev endda ekstremt med det højeste månedsgennemsnit nogensinde målt (20,3 grader). Totaludbyttet af alle afgrøder var 170 mio. a.e., kun få procent under 1990-rekorden.

Som gennemsnit fortsatte landmændenes økonomiske resultater nu på femte år den stigende kurve. Svineproduktionen trak læsset – også i landbrugseksporten, der var rekordstor med næsten 55 mia. kr. Kvægbruget var ramt af BSE (kogalskab)-krisen, der begyndte året før i England. Krisen udløste kolossale forholdsregler til omkostninger, der var vildt ude af proportioner med sygdomsrisikoen. På mælkesiden fik man i 1997 kvotebørsen som en nødvendigt middel til at flytte mælk til de ekspanderede producenter.

Mariager Fjord blev den store mediestjerne. Varmen udløste kraftigt iltsvind, og under stort postyr blev fjorden erklæret ”død”! De af landbruget med rette frygtede ”panik-politikere med hovsa-løsninger” fik afløb for deres trang til at agere hurtigt og voldsomt. Landbrugets ledere dokumenterede de bemærkelsesværdige fremskridt, der var sket i vandmiljøplanens første ti år, og de understregede, at hovsa-løsninger, er uegnede over for miljøforandringer, der tværtimod kræver lange seje træk.

Både for organisationerne og for landmændene var det nedslående, at selv regeringspartiernes (S og R) miljøordførere igen og igen demonstrerede, at oppustede mediebudskaber var deres vigtigste ballast. På landboforeningernes delegeretmøde fik det Martin Merrild til at opfordre Folketinget til at sætte regler for ”godt statsmandskab” som pendant til landmændenes uhyre detaljerede ”Godt landmandsskab år 2000”.

I begyndelsen af året skete en historisk ændring i landbrugslandet Danmark. Landbrugsministeriet ophørte og blev en del af ”Ministeriet for landbrug, fiskeri og fødevarer”.

Folketinget vedtog efter nogle års ophedede diskussioner at genskabe Skjernåens slyngede forløb og oversvømme en væsentlig del af de 4000 ha landbrugsjord, Hedeselskabet begyndte at tørlægge i 1962. Et af Dannmarks mest markante landvindingsprojekter blev efter kun ca. 30 års brug til miljøminister Svend Aukens mest prestigefyldte ”naturgenopretning”.

1990’erne var et skelsættende årti for CLAAS. Første skridt var introduktionen af mejetærskeren CLAAS MEGA i 1993. CLAAS MEGA byggede videre på den velkendte DOMINATOR, men på et punkt var den helt anderledes. APS systemet var dét der gjorde maskinen særligt speciel, og netop APS systemet blev senere hjertet i topmodellen LEXION, som vi også kender i dag.

Historiens vingesus

1990’erne var på alle måde et skelsættende årti. Berlinmurens fald i november 1989 og genforeningen af Tyskland, ændrede det Europa man havde kendt i mere end 50 år.

Samtidigt med de historiske begivenheder i Berlin og hele den gamle østblok, arbejdede man hos CLAAS på at revolutionere den klassiske mejetærsker. Første skridt var introduktionen af CLAAS MEGA i 1993. CLAAS MEGA byggede videre på den velkendte DOMINATOR, men på et punkt var den helt anderledes.

Fra MEGA til LEXION…

CLAAS MEGA var den første mejetærsker i verden med APS system (Accelerated Pre-Separation), hvor en accelerator tromle foran tærskecylinderen fordeler materialet samtidig med at hastigheden på materialet øges og tærskningen påbegyndes. Resultatet er et større tærskeareal og op til 20 % større udskillelse under tærskecylinderen, samlet gav det en kapacitetsforøgelse på 30 %.

APS systemet blev senere hjertet i den helt nye CLAAS LEXION. På topmodellen LEXION 480 – som blev lanceret til høsten 1996 – blev APS systemet kombineret med to på langs liggende rotorer, som udskilte kernerne fra halmen i stedet for rystere, og verdens første hybrid-mejetærsker var født.

En legende…

LEXION 480 blev utrolig populær – en højkapacitetsmejetærsker udviklet til europæiske høstforhold, som kunne tage kampen op med de amerikanske rotormaskiner, som havde visse svagheder under især nordeuropæiske forhold med meget halm.

De øvrige modeller i LEXION 400 serien var traditionelle rystermaskiner med enten fem eller seks rystere, dog også med APS system, som sikrede en høj kapacitet.

I år 2000 blev MEGA afløst af MEDION, som senere blev til TUCANO, som vi kender i dag. Men i Danmark har det siden 90’erne været LEXION, der har domineret ikke kun salget af CLAAS mejetærskere, men også totalmarkedet med markedsandele på 35 – 40 % hvert år.

Der bare bliver bedre og bedre…

LEXION er siden blevet fornyet med først 500 serien i 2003, LEXION 600 i 2005 som igen satte nye standarder for mejetærskerkapacitet. Senest har CLAAS introduceret LEXION 600 serien (rystermaskiner) og LEXION 700 serien (hybridmaskiner), med topmodellen LEXION 780, som regnes for at være verdens største mejetærsker.

Gennem årene har CLAAS udviklet nye innovationer til LEXION mejetærskerne, som har været med til at holde en absolut førende position på markedet. Blandt andet var CLAAS først med TERRA TRAC bælteundervogn, TELEMATICS fjernovervågning, snitterenhed med radialspreder og CEMOS AUTOMATIC – en system hvor maskinen automatisk finder og justerer de mest optimale indstillinger, så størst mulig kapacitet opnås.

 

Vil du vide mere om CLAAS produkter eller historie, så besøg vores hjemmeside www.claas.dk eller www.claas-group.com/the-group/history/product-history

#taklandmand

Læsernes egne billeder fra Instagram

Del dine egne minder

Tag dit Instagram #taklandmand eller indsend det her

indsend billede