Nye kolleger i øst, danmarkshistorie i Kina
Beslutningen om at udvide EU med ti øst- og centraleuropæiske lande var årets mest skelsættende begivenhed. Den mest uventede i landbruget var, at landboforeningerne og familielandbruget blev enige om at lægge deres aktiviteter på landsplan sammen i Dansk Landbrug.
Hvad angår resultaterne i landmændenes arbejde var det et år med pil nedad. 2002 var varmt og solrigt med god nedbør, og til tider var forventningerne store. Men et forår, hvor afgrøderne ikke blev hærdet, og en pludselig hede i juni-juli gav tidlig og skuffende kornhøst. Værre var, at prisdykket, der var begyndt i 2001, fortsatte gennem hele året. Særlig plante- og svineproducenterne blev ramt, og det gennemsnitlige driftsresultat for alle heltidslandbrug blev 123.000 kr. og dermed kun en tredjedel af resultatet i 2001.
Med den ny regering (VK) og dens fødevareminister, Mariann Fischer-Boel, var der et væsentligt bedre samtaleklima end med den gamle, men stadig masser af uløste problemer. Særligt harmede det landmændene, at VK et par år tidligere havde proklameret, at de ville afvikle skatterne på landbrugets produktionsjord, men da de kom til magten, glemte de det i første omgang.
Den varme sommer udløste forventeligt stedvise iltsvind i Kattegat og alle automatreaktionerne fra politikere og ”grønne” interesseorganisationer brød løs. Det var ikke overraskende, men landmændene var følsomme over for alle trusler, fordi manglen på kvælstof allerede var mærkbar. Det samme var fortsat sagsbehandlingen ved udvidelse af husdyrproduktioner. Landboungdommens formand, Lars Hansen, fastslog, at ”vi dør økonomisk, mens vi venter. Det kan man ikke byde unge mennesker i dagens Danmark”.
I april var landboforeningernes og familielandbrugets formænd, Peter Gæmelke og Peder Thomsen, med en officiel erhvervsdelegation i Kina. På en hotel-skriveblok udfærdigede de ”Kinaaftalen mellem Peder og Peter” i seks kortfattede punkter. En journalist fik nys om det, og lynhurtigt nåede den hjem til baglandet. Mange møder senere – 29. november – blev aftalen konfirmeret med de nødvendige to tredjedeles flertal i begge organisationers delegeretforsamlinger. Noget af en bedrift, ikke mindst for Peder Thomsen.