Hvad skal det hele ende med?
Det er naturligt, hvis landmænd, der var aktive både i 1956 og nu, spørger hvor den udvikling, de har været en del af, fører hen. At knap 200.000 selvstændige landbrugsbedrifter er blevet til godt 40.000 er en kendsgerning. Men glem ikke, at det stadig er over 130.000 landbrugsejendomme.
Dansk Landbrugs (tidligere Landboforeningernes) økonomisk-statistiske sektion har igennem hele perioden registreret alle væsentlige statistiske data i Landøkonomisk Oversigt, som er den uforlignelige kilde til talmæssigt at følge den virkelighed, landmændene har skabt. Sektionen har løbende kigget ind i den nærmeste fremtid ved at fremskrive den udvikling, der er i gang. Seneste fremskrivning forudser, at der i 2015 vil være knap 32.000 landbrugsbedrifter, heraf vil mindre end 13.000 være heltidsbedrifter. Det er fortsat dem, der er udsat for den mest dramatiske strukturudvikling. Deres gennemsnitsstørrelse vil stige fra nu ca. 90 ha til 160 ha. Det samlede antal malkekvægbedrifter og svinebedrifter vil blive halveret til 6-7 i 2015.
Alt tyder på, at de økonomiske driftsresultater i 2006 vil fortsætte den opadgående tendens fra 2005. Med rimelig sikkerhed kan forudsiges, at høsten efter den tørre og rekordvarme juli igen vil blive på det jævne, og at de enkelte landmænds resultater vil blive vidt forskellige, bl.a. afhængigt af, om de nåede at høste, inden det regnfulde augustvejr satte ind.
Dansk Landbrug har længe været et globalt erhverv. Nu får globaliseringen ny aktualitet på godt og ondt. Selvom vi producerer mad til tre gange Danmarks befolkning, strømmer fremmede fødevarer ind i butikkerne. Til gengæld arbejder nogle tusind ”fremmede” medarbejdere i vores landbrug og fødevarevirksomheder samtidig med, at vi sender fire millioner grise til opvækst i udlandet. Danske landmænd investerer hundreder af millioner kr. i pionerlandbrug særlig i Øst og Centraleuropa.
At være landmand i Danmark er fortsat ikke nogen dans på roser. De forhadte og uretfærdige jordskatter lever endnu. Desværre sætter 2006 også en tragisk rekord i arbejdsulykker med dødelig udgang. For dem, der skal føre det hæderkronede danske landbrug videre, bliver der god grund til at sige (eller synge) som H.V. Kaalund i 1877: ”Jeg elsker den brogede verden”. Og ”Kamp må der til, skal livet gro”. For dansk landbrug ender ikke.