2000 - 2009

Gode tider, før gældsfælden klappede

Årtiet i samarbejde med:
Læs mere
2008
Dette år præsenteres af:

Sidste år før nedturen

Selv om økononien i resten af samfundet var ved at gå i stå, og en finanskrise truede i horisonten, fortsatte jordprisernes himmelflugt i foråret 2008. Drevet af rekordhøje pris på mælk og helt uhørt gode priser på korn steg jordprisen til 285.000 kr. pr hektar i gennemsnit i første kvartal.

Det kunne ikke blive ved med at gå. Bankfolk og analytikere spåede, at prisen måtte ned igen, men først med finanskrakket i september 2008 blev kassen smækket i. Det smæk ramte mange landmænd så hårdt, at de kom til at lide under det i mange år fremover, og havde de ladet sig lokke ind i mere spekulative lånearrangementer, kom mange aldrig på fode igen. For sektoren som sådan betød det, at man kunne se frem til en årrække med investeringer, der var mindre end nedslidningen.

På den politiske scene talte man stadig meget om miljø og natur – krisen havde endnu ikke gjort sit indhug i arbejdspladserne, så der var råd til de store planer. En ny-omvendt og miljøorienteret  statsminister Anders Fogh Rasmussen spillede klart ud med en bemærkning om, at ” Lad os ikke betragte grøn politik som en omkostning, men som en gevinst.” Hele ni ministre blev sat til at udforme planer for ”grøn vækst” i landbruget. Det skete for lukkede døre og uden nogen mulighed for at fagfolk kunne påvirke processen. Og det blev starten på en skæbnesvanger proces, der de kommende år skulle forpeste diskussionen og bringe landbruget i en endnu skrappere miljøklemme.

Trods de begyndende krisetegn og en svinesektor, der heller ikke i 2008 fik ordentlige indtjeningsforhold, var troen på fremtiden intakt. Ganske vist spåede Dansk Landbrugs formand Peter Gæmelke ved årets slutning at ”2008 var et skodår – 2009 bliver problematisk” – men det hindrede ikke organisationen i at igangsætte et fremadrettet og optimistisk arbejde med at tegne linjerne for en fremtid med masser af muligheder.

På de indre linjer var der atter udskiftning i toppen. Gert Karkov takkede af som viceformand og overlod pladsen til Niels Jørgen Pedersen, der vandt den efter en intens valgkamp. Valgkampen viste, at demokratiet lever i organisationen – og det skulle man få brug for en del  gange de kommende år.

I 00’erne fyldte Landbrugslotteriet 100 år. Men hvordan kan et lotteri eksistere i så mange år, og er det i virkeligheden ikke et forældet spil? Landbrugslotteriet har formået at følge tiden, og hvor de fra starten klarede alt manuelt, kører det hele nu automatisk og elektronisk. En stor andel af spillerene er landmænd, og størstedelen af overskuddet går også tilbage til landbruget.

Landbrugslotteriet - En frisk 109 årig

Landbrugslotteriet rundede godt nok 100 år i 00’erne, men er fortsat et aktivt og levende lotteri. Vi holder i dag til på Ternevej i Roskilde, hvor en håndfuld betroede medarbejdere sørger for at holde styr på spillet tillige med to ”markspillere” som holder vores 570 forhandlere til ilden. ”Hvad laver i så på Landbrugslotteriet?” er et almindeligt spørgsmål fra bordherren. Svaret er simpelt og dog. ”Vi sælger da lodsedler! – men vi har ikke 3 små Vaisenhus-drenge til at trække lodderne op af en tombola”.

Nye tider

Alle spil er i dag styret elektronisk via et spilprogram med det velovervejede navn Fortuna og vores trækninger modtager vi pr. dokumentfil fra Notarius Publicus. Lodsedlerne sælges on-line fra forhandlerterminalerne og via vores hjemmeside landbrugslotteriet.dk. Men elektronik sælger ikke lodsedler, det gør markedsføring, reklamer og især god service og det forstår vi os på i Landbrugslotteriet.

Lotteri beror i høj grad på tillid, tillid til at den lodseddel – det nummer man har betalt er med i alle trækninger og gevinsterne kommer i de rette lommer. I Landbrugslotteriet sætter vi en ære i at stort set alle gevinster finder vej til ejermanden. Det er muligt fordi lodsedlerne lyder på spillernes navn og adresse, mail og telefonnummer så vores millionærer bliver faktisk aldrig væk. Gevinsterne skal ud!

Særlig arbejdsplads

Kan vi lide vores arbejde, tja i hvert tilfælde er ancienniteten sådan, at vi fejrer hele to 25 års jubilæer næste år og i lotteriets 109 år er vi kun kommet til den 5. direktør så jo det er en dejlig arbejdsplads.

En særlig oplevelse som ansat er at vi månedligt får chancen for at kontakte en heldig vinder af lotteriets milliongevinst. Historierne er mange, men her er et eksempel fra sidste vinter, hvor Jette kontaktede en vinder i det nordjyske. Jo han havde godt nok modtaget en mail via lotteriets gevinstovervågning om at der var milliongevinst på hans lodseddelnummer. Men han turde ikke tro på det. Så telefonsamtalen var den bekræftelse som gav sikkerhed for.

 ”Nu kan vi sove roligt igen!”

Samtalen afslørede at gevinsten var faldet på et rigtig godt sted for familien, hvor ubetalte regninger, læk i taget, en bil der overlevede på gaffatape og meget mere truede med helt at tage pusten fra dem.  Så mærker man selv gennem telefonen et lettelsens suk og bemærkningen ”Nu kan vi sove roligt igen” giver uvægerligt anledning til en fugtig øjenkrog. Familien havde ikke holdt ferie i mange år, men nu skulle de for første gang op at flyve og sammen på en tur til Berlin. Sådan en samtale lever man højt på længe, fortæller Jette.

Landbrugslotteriet – for landbruget

Hvem spiller i Landbrugslotteriet? – ja det gør alle mulige mennesker. Men en rigtig stor del af vores spillere er landmænd, aktive eller forhenværende. Ikke så underligt for størstedelen af vores overskud går jo tilbage til landbruget. Så udover chancen for gevinst, og den er stor, så er det for landbrugerne næsten uomgængeligt at eje en lodseddel i landbrugslotteriet.

Det er enkelt at blive ejer af en lodseddel -  prøv selv www.landbrugslotteriet.dk 

#taklandmand

Læsernes egne billeder fra Instagram

Del dine egne minder

Tag dit Instagram #taklandmand eller indsend det her

indsend billede