2000 - 2009

Gode tider, før gældsfælden klappede

Årtiet i samarbejde med:
Læs mere
2000
Dette år præsenteres af:

Lysere start på et årtusind

Det dystre 1999 gik i det nye år heldigvis over i en lysere stemning. Klimaet hjalp til. I den korte version var der generelt et dejligt forår, en god sommer og en fin høst.

Vigtigst var, at økonomien blev afgørende forbedret. Svinecyklen kørte i den rigtige retning, det samme gjaldt priserne på mange andre produkter, dog ikke på korn.

Det politiske klima var stadig anstrengt. Den 23. februar var mange landmænd formentlig ved at få eftermiddagskaffen i den gale hals ved nyheden om, at deres nye minister hed Ritt Bjerregaard. Hun var en drivende kraft bag den økologiske bølge, og hun havde ofte provokeret det konventionelle landbrug.

Den drevne politiker fornægtede sig ikke. 28. februar kom den dårlige nyhed om det første tilfælde af kogalskab i Danmark. Det tacklede hun med stor beslutsomhed. Senere sørgede hun for, at gabestokken blev afskaffet, og ved sin første optræden på landboforeningernes delegeretmøde begyndte hun sin tale med en hjertelig gensynshilsen til Andersen Andersen.

På samme møde måtte landmændene (igen – igen) tordne mod bureaukratiet og især imod regeringens finanslovforslag, hvorefter landbrugets jordskatter skulle stige med 350 mio. kr. i 2001. Gdr. Søren Jensen, delegeret for Nordsjællands Landboforening, illustrerede det ved at køre sin traktor og vogn fra Frederiksværk til Herning med 15,5 td. Korn – det som han stod til at skulle betale i jordskat for hver eneste hektar.

Et nyt hadeobjekt var myndighedernes langsomme håndtering af ansøgninger om at udvide husdyrbesætninger. Særligt for nyetablerede kunne den lange ventetid være katastrofal.

Landboforeningernes ledelse kom med et nyt bud på den hidtil uløste opgave: Forenkling og effektivisering af strukturen i landbrugets hovedorganisationer. Planen om ”Helhedsorganisationen Dansk Landbrug” fik dog en kurv fra brancherne og familielandbruget, men i det trængte kvægbrug blev der arbejdet videre med planerne.

Struktur var også et stående og meget ømtåleligt emne for landbrugsskolerne. Tilgangen af nye elever til landmandsuddannelsen var i 2000 knap 900. Ti år før var der næsten dobbelt så mange. Men hvilke skoler var det, der skulle lukke?

 

I 00’erne fyldte Landbrugslotteriet 100 år. Men hvordan kan et lotteri eksistere i så mange år, og er det i virkeligheden ikke et forældet spil? Landbrugslotteriet har formået at følge tiden, og hvor de fra starten klarede alt manuelt, kører det hele nu automatisk og elektronisk. En stor andel af spillerene er landmænd, og størstedelen af overskuddet går også tilbage til landbruget.

Landbrugslotteriet - En frisk 109 årig

Landbrugslotteriet rundede godt nok 100 år i 00’erne, men er fortsat et aktivt og levende lotteri. Vi holder i dag til på Ternevej i Roskilde, hvor en håndfuld betroede medarbejdere sørger for at holde styr på spillet tillige med to ”markspillere” som holder vores 570 forhandlere til ilden. ”Hvad laver i så på Landbrugslotteriet?” er et almindeligt spørgsmål fra bordherren. Svaret er simpelt og dog. ”Vi sælger da lodsedler! – men vi har ikke 3 små Vaisenhus-drenge til at trække lodderne op af en tombola”.

Nye tider

Alle spil er i dag styret elektronisk via et spilprogram med det velovervejede navn Fortuna og vores trækninger modtager vi pr. dokumentfil fra Notarius Publicus. Lodsedlerne sælges on-line fra forhandlerterminalerne og via vores hjemmeside landbrugslotteriet.dk. Men elektronik sælger ikke lodsedler, det gør markedsføring, reklamer og især god service og det forstår vi os på i Landbrugslotteriet.

Lotteri beror i høj grad på tillid, tillid til at den lodseddel – det nummer man har betalt er med i alle trækninger og gevinsterne kommer i de rette lommer. I Landbrugslotteriet sætter vi en ære i at stort set alle gevinster finder vej til ejermanden. Det er muligt fordi lodsedlerne lyder på spillernes navn og adresse, mail og telefonnummer så vores millionærer bliver faktisk aldrig væk. Gevinsterne skal ud!

Særlig arbejdsplads

Kan vi lide vores arbejde, tja i hvert tilfælde er ancienniteten sådan, at vi fejrer hele to 25 års jubilæer næste år og i lotteriets 109 år er vi kun kommet til den 5. direktør så jo det er en dejlig arbejdsplads.

En særlig oplevelse som ansat er at vi månedligt får chancen for at kontakte en heldig vinder af lotteriets milliongevinst. Historierne er mange, men her er et eksempel fra sidste vinter, hvor Jette kontaktede en vinder i det nordjyske. Jo han havde godt nok modtaget en mail via lotteriets gevinstovervågning om at der var milliongevinst på hans lodseddelnummer. Men han turde ikke tro på det. Så telefonsamtalen var den bekræftelse som gav sikkerhed for.

 ”Nu kan vi sove roligt igen!”

Samtalen afslørede at gevinsten var faldet på et rigtig godt sted for familien, hvor ubetalte regninger, læk i taget, en bil der overlevede på gaffatape og meget mere truede med helt at tage pusten fra dem.  Så mærker man selv gennem telefonen et lettelsens suk og bemærkningen ”Nu kan vi sove roligt igen” giver uvægerligt anledning til en fugtig øjenkrog. Familien havde ikke holdt ferie i mange år, men nu skulle de for første gang op at flyve og sammen på en tur til Berlin. Sådan en samtale lever man højt på længe, fortæller Jette.

Landbrugslotteriet – for landbruget

Hvem spiller i Landbrugslotteriet? – ja det gør alle mulige mennesker. Men en rigtig stor del af vores spillere er landmænd, aktive eller forhenværende. Ikke så underligt for størstedelen af vores overskud går jo tilbage til landbruget. Så udover chancen for gevinst, og den er stor, så er det for landbrugerne næsten uomgængeligt at eje en lodseddel i landbrugslotteriet.

Det er enkelt at blive ejer af en lodseddel -  prøv selv www.landbrugslotteriet.dk 

#taklandmand

Læsernes egne billeder fra Instagram

Del dine egne minder

Tag dit Instagram #taklandmand eller indsend det her

indsend billede