En verden af paradokser
Næsten alle store politisk-økonomiske faktorer var i spil i 2004. EU-reformen blev iværksat, og Folketinget gennemførte nye love om vandmiljø og naturbeskyttelse, drift af landbrugsjord, husdyrhold, genmodificerede afgrøder og i landbrugsloven. Med Peter Gæmelkes ord: ”Et år, hvor både Bruxelles og Christiansborg har sendt byger af reformer og nye love ud over vi landmænd”.
Det, politikerne ikke kunne bestemme over (klima og markeder), gik relativt normalt – og ikke mere. I et varmt og solrigt år med gode nedbørsforhold løb den sidste del af kornhøsten ind i en lang periode med ustadigt vejr, som kostede i tørring og udbyttetab. EU og verden som helhed hentede hvad nogen betegnede som den største kornhøst nogensinde. Det fik kornpriserne til at falde fra ca. 100 kr. til godt 70 kr./hkg. Svinepriserne begyndte at rette sig, så de gennemsnitlige driftsresultater blev bedre end i 2003, men ikke gode (undtagen pelsdyravlerne).
De reformivrige politikere brillerede med mange paradoksale indfald. Førsteprisen tog formentlig det radikale venstre, som ville afvikle EU-støtten til landbrugsproduktionen samt indføre nye skatter og afgifter. I alt ville det koste landbruget ca. 10 milliarder kr. årligt – en net sum for et erhverv, der tjente to milliarder. Peder Thomsen (måske det gamle husmandspartis sidste jordforbindelse) havde da meldt sig ud.
I Vandmiljøplan lll indgik begrænsningen fosforudledning fra landbrugsarealerne med øget vægt. I den almindelige overbudspolitik forlangte de mest ”grønne” partier en målsætning, der skulle bringe fosfortilstanden i vandløbene ned til det niveau, der fandtes i bronzealderen ca.1000 år f.Kr.
En del politikere mente dog, at det største problem ved landbruget var lugten af gris og gylle. Oppositionen i Folketinget forlangte et omgående stop for flere svin i Danmark. Peter Gemælke kritiserede på delegeretmødet Folketinget for ”en rystende mangel på realitetssans og sund fornuft”.
Det største paradoks var måske, at landmændene stadig viste et betydeligt livsmod. Ved forårsbørsen over mælkekvoter nåede prisen det hidtil højeste niveau. Og tusinder af landmænd engagerede sig i kontaktskabende aktiviteter og charmeoffensiver: Store nabodag, Åbent landbrug, Økologiske høstmarkeder, skole- og samfundskontakt m.v. Og ikke at forglemme serverede de morgenmad for københavnerne på kronprinsparrets bryllupsdag 14. maj.